Een keukenschort is gemakkelijk en handig. Hoe leuk is het om deze zelf te maken in je favoriete stof of patroon…. Natuurlijk in de kleur die bij je keuken past. 

Het is een simpel patroon, maar zo gaaf om te maken. Leuk voor jezelf, maar ook een perfect cadeau om iemand blij te maken. Een zelfgemaakt cadeautje valt altijd in de smaak!

En vooral nu het herfst is en de winter eraan komt, ben ik zelf altijd meer binnen en veel meer in de keuken te vinden. Zo geniet ik nog meer van koken en bakken in mijn eigen gemaakte schort 

Er is ook een kidspatroon verkrijgbaar. Zo kun je samen met je kinderen in je homemade schort in de keuken staan!

 

Ik ben heel benieuwd naar jullie creaties! #depatronenkeuken

Je kunt mij volgen op Instagram, Facebook en Pinterest hier vind je ook veel inspiratie!

 

BENODIGHEDEN:

Stof: 1m (breedte 140 cm) linnen, canvas of leer zijn fijne stoffen voor schorten

2 D-ringen van 25mm of groter naar wens

Bijpassend garen 

Spelden

Gebruik je katoen, linnen of canvas (natuurlijke stof), was deze dan van tevoren i.v.m. krimpen van de stof!

 

Download het patroon HIER!

 

WERKBESCHRIJVING:

Print het patroon en plak de delen aan elkaar. Knip het patroon uit of neem deze over met patroonpapier. Knip alle patroon delen uit de stof, op het patroon staat hoeveel naad je eraan moet knippen.

Vergeet niet de markeringen over te nemen!

 

Nek en heup banden

Vouw deze in de lengte dubbel op de vouwlijn (verkeerde kanten op elkaar, je kijkt dus tegen de mooie kant van de stof aan). Vouw daarna 1 cm naad naar binnen aan een van de uiteindes (korte kant).  Vouw vervolgens de 1 cm naad aan de lange kant ook naar binnen.

Stik nu smal langs beide kanten de stof door. Doe deze stappen met alle 4 de banden

Tip: Werk je met hele dunne stof, verstevig het dan met een randje vlieseline. 

 

 

 

Schort

Strijk de naden naar de achterkant van de schort. Zo komt er een mooie harde lijn in de stof zitten. Doe dit ook aan de bovenkant met de vouwlijn en de naad.

Nu ga je eerst de ronding afwerken. Als je de 2 cm naar de achterkant hebt gestreken, vouw je deze nog een 1 cm naar binnen zodat er een naad van 1 cm overblijft. De rafels van de stof zijn nu mooi weggewerkt in de naad. Speld de naad vast en stik deze door op 1 cm. Doe dit ook met de andere kant van de ronding 

Werk de onderkant van het schort af op exact dezelfde manier. 

 

Zorg dat de zijnaad van het schort plat ligt. Speld de heupbanden van de schort op de aangegeven markering vast met de band naar binnen. 

Je kunt de band ook snel even vastzetten met een paar steken.

Sla de naad twee keer 1 cm naar binnen, zoals je ook met de andere naden hebt gedaan. Alleen sla je met de zijnaad de band ook mee naar binnen, zodat deze extra goed vast komt te zitten!

Stik de zijnaad nu door op 1 cm en stik het stukje waar de band zit nog een extra keer door. Doe dit ook met de andere kant.

 

Bovenkant schort

Zorg dat de bovenkant van het schort plat ligt. De banden van de schort vastspelden op de aangegeven markering vast met de band naar de binnenkant van de schort. 

Je kunt de band ook snel even vastzetten met een paar steken.

Sla de naad twee keer naar binnen 1 x 1cm (naad) 1 x op de vouw van de bovenkant. Nadat je de bovenkant hebt gevouwen, zet je deze vast met spelden en zorg je dat de band naar boven ligt.

Stik de bovenkant van de schort door op een paar mm of naar wens. Doe dit ook op de stiklijn die aangegeven is aan de bovenkant van de schort. Je kunt nog een extra stiksel zetten op de aansluiting van de band op de schort zodat deze goed vast zit.

 

Bevestig de 2 D-ringen aan de kleinste nekband. Dit doe je door de stof door de ringen te halen en deze erom heen te slaan op de aangegeven markering. Stik de band hier door en vergeet niet om aan en af te hechten. Voor extra stevigheid kun je het ook dubbel doorstikken.

 

Zak

Werk rondom de naden van de zak af met een zigzagsteek of met de lockmachine. Strijk de bovenkant van de zak naar binnen op de aangegeven vouwlijn, strijk vervolgens de naad van de bovenkant (1cm ) ook naar binnen. Stik dit gedeelte nu door op de stiklijn.

Strijk de naden van de zijkant en onderkant nu 1 cm naar binnen en speld deze eventueel vast.

Leg de zak nu op de aangegeven markeringen en speld de zijkanten en de onderkant vast op de schort. Stik nu de zak aan de zijkant en onderkant op een paar millimeter van de rand door. Vergeet niet om aan en af te hechten.

De hoeken kun je aan de bovenkant van de zak nog een keer extra heen en weer stikken voor wat extra stevigheid.

Tip: Je kunt de zak ook leuk borduren met een naam of afbeelding. Doe dit wel voordat je de zak vastspeldt op de schort. Je kunt de zaak natuurlijk ook met de hand borduren.

 

En voila! Je kunt de keuken in met je eigen gemaakte schort of geef hem cadeau aan je partner. Scheelt weer een avondje koken!

 

Hier vind je binnenkort een video waarin uitgelegd wordt hoe je het keukenschort in elkaar zet!

12 november 2021 — Majella Doppenberg

Laat een reactie achter

Reacties moeten worden goedgekeurd alvorens deze geplaatst worden.